Cercar

Inici -> Convocat˛ries -> Gegants i Capgrossos de la Sala

Gegants i Capgrossos de la Sala: Gegants i Capgrossos Hist˛rics de l'Ajuntament de Palma

Sembla que l'origen dels gegants i capgrossos, es troba als entremesos que es realitzaven amb motiu de la processiˇ del Corpus. D'acord amb el que diu Joan Amades al Costumari catalÓ, la primera presŔncia coneguda d'aquests personatges a Catalunya seria un gegant que acompanyava a David en la processiˇ del Corpus de 1380 de Barcelona, tot i que no Ús fins a 1476 que apareix la primera gigantesa, probablement fora del context religiˇs.

La primera referŔncia a una parella de gegants concreta que trobam documentada a Mallorca data de 1630, i es refereix a la processiˇ del Corpus a Sˇller. A la nostra ciutat, el 1734 tenim notÝcies de la participaciˇ en les festes del Corpus de quatre parelles de gegants propietat de l'Ajuntament de Palma, que representaven els quatre continents, seguint un model ja adoptat a Castella i ValŔncia.

El 1780 Carles III va prohibir la participaciˇ dels gegants a cerim˛nies religioses. S'ha plantejat la possibilitat que, per aquest motiu, els gegants propietat de l'Ajuntament de Palma passassin a ser custodiats a l'esglÚsia dels pares agustinians del convent dels Socors. El que Ús segur Ús que en aquesta esglÚsia hi havia uns gegants, tal i com ens diu Pere AlcÓntara Penya al seu poema La processˇ del Corpus de 1892, i com es reflecteix al relat de la celebraciˇ de la visita de Ferran VII a Palma el 1814 realitzat per Miquel dels Sants Oliver a Mallorca durante su primera revoluciˇn (1808-1814).

En el context d'un moviment de recuperaciˇ dels gegants a Catalunya, sabem que el 1903 l'Ajuntament de Palma va llogar caparrots i una parella de gegants que representaven els Reis Cat˛lics a La Perfecciˇn de Barcelona i, l'any segŘent, es decidÝ a comanar a La Roqueta la parella dels gegants pagesos T˛fol i Bet Maria, desprÚs batejada com a Francina o Francinaina pels ciutadans, que es varen presentar acompanyats de sis caparrots fets recentment per l'empresa El Ingenio de Barcelona.

El 18 de juliol de 1936 els gegants T˛fol i Francinaina varen salpar cap a Catalunya en la motonau Ciutat de Barcelona per participar en l'Olimpiada Popular que havia de tenir lloc del 22 al 26 d'aquest mes. La nau va ser desviada a Tarragona i els gegants varen desaparŔixen en aquest tribulat viatge. Als anys quaranta l'Ajuntament de Palma va comanar a SebastiÓ Alcover una altra parella de gegants, tambÚ desapareguda.

L'Ajuntament de Palma conserva a les sales del seu Museu d'Hist˛ria quatre capgrossos que varen ser realitzats a ValŔncia el 1930. Varen ser utilitzats per primera vegada el 1931 amb motiu de les festes de la Trinitat, i representen un nen i un home asiÓtics, un home africÓ i una dona europea.

Pel que fa als gegants, l'any 1961 l'ajuntament de Palma s'encarregÓ una nova parella de gegants als escultors Joan Monserrat Palmer i Francisca Vives Bellaflor. Tenen una alšada de 4.20 metres, sˇn els actuals T˛fol i Francinaina que normalment estan situats en el vestÝbul de l'Ajuntament i en ocasions de determinades festes sˇn exposats un a cada costat del banc de la fašana de la Casa Consistorial.

Bibliografia bÓsica sobre els gegants a Mallorca

- Gabriel Llompart: "Los actuales gigantes de Palma de Mallorca", Revista de DialectologÝa y Tradiciones Populares, Tomo XLII, Instituto de FilologÝa, Consejo Superior de Investigaciones CientÝficas, Madrid, 1987.
- Pau TomÓs i Ramis, Els gegants de Mallorca, de, Editorial Gall, Pollenša, 2010.

Galeria multimedia

Imatges

T˛fol y Francinaina 1

Data darrera modificaciˇ:7 de marš de 2013

© AJUNTAMENT DE PALMA Plaša de Cort 1. 07001 Palma (Illes Balears) TelŔfon: 971225900 - 630308226 Ě Atenciˇ telef˛nica: 010